“Ik heb een nieuwe vriend”

“Ik heb een nieuwe vriend” zei ze schuchter, lachend en blozend tegelijkertijd. Haar ogen fonkelden. Uit haar verhaal begreep ik dat dit vriendje tegenovergesteld was aan de vorige. Ik kreeg de indruk dat de vorige vriend betrouwbaar, onattent en saai was, terwijl deze nieuwe vriend attent, onbetrouwbaar en avontuurlijk was.

De nieuwe vlam nodigde haar uit dingen te doen die ze voorheen niet deed en waarvan ze had gedacht dat ze die ook nooit van haar leven zou gaan doen. Ze was duidelijk haar grenzen aan het aftasten en aan het verleggen. Het deed haar zichtbaar goed.

Het verkennen van grenzen is leren. Wat kan en wil ik wel en wat kan en wil ik niet. Sommige mensen zijn voorzichtig van aanpak en stoppen voor dat de grens is bereikt. Anderen houden van uitproberen en gaan door tot ze merken dat de grens is gepasseerd.

In tijden van crisis lijken mensen opeens in staat tot het maken grote stappen. Ze doen dingen die ze eerst nooit zouden doen. Een kwestie van noodzaak?

Hoe verleg jij je grenzen? En hoe bewaak je ze?

 

Betrouwbaar ∞ Onbetrouwbaar*
Attent ∞ Onattent*
Saai ∞ Avontuurlijk
Voorzichtig ∞ Uitproberen
Stoppen ∞ Doorgaan
Verleggen ∞ Bewaken

* Normaal gesproken zou ik een tegenstelling kiezen zonder het gebruik van “on”.
In dit geval bijvoorbeeld Betrouwbaar ∞ Makkelijk en Attent ∞ Verstrooit. Voor de duidelijkheid van het verhaal heb ik onbetrouwbaar en onattent laten staan.